Food in Bulgarije

Blog

Onder het communisme raakten de Bulgaren gewend aan gratis gezondheidszorg en een breed scala van andere voordelen, maar toen het communisme ophield te bestaan, beschikten de postcommunistische regeringen van Bulgarije niet over de financiële middelen om deze diensten in stand te houden. Bovendien leidde de overgang naar een markteconomie tot voedsel- en watertekorten, een hoge inflatie en meer werkloosheid. De inwoners van de grote steden van Bulgarije gaan gebukt onder een tekort aan huisvesting en stijgende huurprijzen. De zaken werden nog erger toen de Lev (nationale munt) eind 1996 en begin 1997 ineenstortte. Nog maar 10 jaar geleden moesten de Bulgaren nog 6 uur in de rij staan voor één brood!

Nu voedsel gemakkelijk verkrijgbaar is, zijn er veel populaire traditionele gerechten die door iedereen hier worden gesmaakt, zoals de “Shopska Salad”, een salade die uniek is voor Bulgarije en gewoonlijk tomaat, komkommer, paprika en witte geitenkaas (sirene) bevat. Een andere zomerfavoriet is “Tarator”, een koude yoghurt- en komkommersoep die in plaats van salade als voorgerecht kan worden geserveerd en vaak zelfs in een glas wordt opgediend. In de hoofdstad Sofia vindt u veel kraampjes die iets verkopen dat “banitsa” heet, een bladerig soort gebak dat elke vulling kan hebben, een van de meest populaire is gele kaas (kashkaval).

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *