Cultuur Bulgarije

Blog

Lang geleden, in de Middeleeuwen, was Bulgarije het centrum van de Slavische cultuur. Tussen die tijd en nu is Bulgarije sterk beïnvloed door andere culturen, zoals de Byzantijnse, de Griekse, de Russische en de westerse.

Overal in Bulgarije zijn voorbeelden te vinden van de kunst en architectuur die in de loop der eeuwen tot stand zijn gekomen. De Boyana-kerk bij Sofia toont bijvoorbeeld enkele fraaie voorbeelden van schilderkunst uit de 13e eeuw. Het land telt meer dan 200 musea, waarvan sommige het prachtige handwerk laten zien dat hier vroeger werd vervaardigd, zoals borduurwerk en houtsnijwerk. Het oudste gebouw dat kan worden gevonden is de 4de-eeuwse kerk van Sint Joris in het centrum van Sofia, deze is onlangs gerestaureerd en is nogal een vreemde mix van oud en nieuw! Andere belangrijke gebouwen zijn de Aleksander Nevski-kathedraal in Sofia, het Rilaklooster in het Rilagebergte en het Bachkovo-klooster ten zuiden van Plovdiv.

Onlangs was er in ons dorp een bijeenkomst van Bulgaarse mensen die traditionele Bulgaarse volksliederen zongen en dansten, het was echt ongelooflijk! De belangrijkste inheemse instrumenten heten de gaida (dit is een soort doedelzak) en ook de kaval (een houten fluit) De populairste volksdans heet de Hora, dat is een soort ronde kettingdans, waaraan iedereen kan meedoen!

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *